нарцис

Нарциси (Narcissus) - одні з найбільш затребуваних, поширених і, можна сказати, легендарних квітів. Саме з нарцисом, а точніше, з його ім'ям, пов'язаний дуже красивий давньогрецький міф про самозакоханого юнака. Можливо, ця легенда, яка зробила нарцис символом зарозумілості і холодності, і є причиною того, що деякі люди не дарують близьким нарциси. Але, на щастя, для багатьох легенда всього лише легенда, і тому прекрасні квіти нарциси здавна є незмінним прикрасою наших весняних клумб.

Конкретні терміни посадки цибулин нарцисів восени визначаються погодними і кліматичними умовами вашого регіону проживання. Бажано висаджувати квіти за 2-4 тижні до настання перших заморозків, щоб за цей час вони встигли вкоренитися на новому місці.
Ознаками якісної цибулини нарцисів є:

* Наявність сухої луски, яка має коричневий або золотистий відтінок;

* Сухе і рівно денце;

* Відсутність будь-яких механічних пошкоджень, ознак хвороб (різних плям і плісняві);

* Хороша щільність на дотик;

Вибір місця на ділянці Місце для вирощування нарцисів бажано вибрати добре освітлене (сонячне і відкрите), при цьому необхідно, щоб воно було захищене від північних вітрів. Хоча і в легкій півтіні вони будуть відмінно рости і цвісти щороку. Ще при виборі ділянки для посадки важливо пам'ятати, що низинні місця не підходять, так як через підвищену вологість цибулини можуть легко загнити. Те ж саме стосується місць, де навесні застоюється волога після танення снігу.


Деяким дачникам подобається садити раннецветущие цибулинні під деревами.

підготовка ґрунту Нарциси віддають перевагу пухкий і родючий грунт, при цьому він повинен бути вологоємним і добре дренованим. Ідеально, якщо це будуть суглинки. Грунт під осінню посадку будь-яких культур бажано підготувати заздалегідь (як мінімум - за 1-2 тижні до посадки, оптимально - за місяць). * Якщо у вас надмірно піщаний грунт, то під перекопування варто внести торф, перегній або компост. * Важкий глинистий грунт слід зробити більш пухким за допомогою піску або будь-якого іншого розпушувача. Нарциси добре ростуть на нейтральних грунтах.

Не зайвим буде внесення фосфорно-калійних добрив (мінеральні - сульфат калію і суперфосфат, органічні - деревна зола, кісткове борошно), втім можна скористатися і комплексним мінеральним добривом. Всім цибулинних потрібно дренаж, якщо, звичайно, ви садите не в піщаний грунт. Інакше кажучи, на дно посадкової лунки рекомендується насипати невеликий шар піску (2-3 см).

Передпосадкова обробка цибулин Щоб уникнути можливих захворювань, перед посадкою цибулини нарцисів варто обробити в одному з розчинів фунгіцидних засобів (замочити на 20-30 хвилин). Наприклад, відмінно для протруювання цибулин підходять такі препарати, як Максим Дачник, Вітарос, також можна скористатися Фітоспорін (робочі розчини готувати тільки по прикладеним до засобів інструкцій). Безумовно, якщо ви звикли до марганцівці, то можна використовувати і її, але це дуже і дуже слабкий протруйник. Куди краще підійде 1% -розчин мідного купоросу.

Глубина посадки

Что касается правил посадки нарциссов, то почти все начинающие цветоводы в основном интересуются тем, на какую глубину сажать луковицы нарциссов.

Классическое правило посадки всех луковичных растений — глубина заделки должна составлять 3 высоты луковицы. Например, если высота луковицы — 4 см, то глубина лунки для посадки — 12 см (+2-3 см для слоя песка).

Таким чином, глибина посадки цибулин нарцисів залежить від їх розмірів (висоти). Також слід враховувати структуру ґрунту (її механічний склад). Якщо грунт легка, то глибину можна збільшити на пару сантиметрів, якщо важка, то посадити ближче до поверхні землі (наприклад, при висоті цибулини в 4 см посадити на глибину 9-10 см). Відстань між цибулинами має бути близько 15-25 см.