Диффенбахія

Дуже популярне кімнатна рослина, росте в дикому вигляді в Південній Америці, іменується дифенбахією (Dieffenbachia). Назвали його на честь І. Ф. Дифенбаха ― ботаніка з Німеччини, і воно відноситься до сімейства ароїдних.


Її строкате листя досить великого розміру виглядають досить ефектно. А розташовуються вони на стеблах, схожих зі стовбурів невеликих дерев, які досить товсті і соковиті. Швидкість росту цієї рослини досить висока й виглядає більш ніж ефектно, тому його часто використовують для прикраси утеплених балконів, віталень, теплих веранд і так далі.

У диффенбахии є досить отруйний сік, що виділяється в тому випадку, коли відбувається пошкодження стебла чи листя. Якщо він виявиться на слизовій (ніс, рот, очі), то це може викликати значний опік. З-за цієї значущої особливості рослина не рекомендується ставити в кімнатах, де знаходяться малі діти.

Виростити цю рослину дуже просто, і з цим завданням цілком легко зможе впоратися навіть людина, яка лише освоює ази квітникарства. Вся справа в тому, що воно не вимоглива до догляду і невибаглива. Однак варто врахувати, що при надлишку вологи в грунті може початися гниття стебла.


Особливістю цієї рослини є те, що воно росте з верхівки, при цьому відбувається поступове відмирання листя знаходяться знизу. У зв'язку з цим воно досить скоро стане схоже на мітлу на палиці або дерево і від ефектного досить пишного кущика не залишиться і сліду. Його стовбур може зрости до декількох метрів у висоту, але незважаючи на його товщину, він є досить слабким. Тому може трапитися таке, що він просто зламається з-за сильного струсу або ж під власною вагою. Проте нічого страшного в цьому немає. Це цілком природний процес для диффенбахии. Все, що треба зробити, так це обрізати верхню її частину, а потім укоренити. А ще можна розрізати стебло на частини і укоренити їх. В результаті у вас з'явиться безліч молоденьких рослин даного виду.

Проте є види здатні кущитися. У них є сплячі бруньки на стовбурі, і іноді трапляється так, що вони пробуджуються, і завдяки цьому утворюються нові пагони.


Цвітіння диффенбахии ― це досить рідкісне явище, якщо вона росте в домашніх умовах. Однак завдяки штучному запиленню у нього можуть утворитися і плоди. Якщо ж це рослина влаштовує навколишнє середовище і догляд за ним, то квітки на ньому розпускаються кожен рік. Після того, як почнеться процес засихання квітки, його слід видалити. Справа в тому, що в ньому починають утворюватися насіння, а даний процес у рослини забирає велику кількість сил.


Догляд за дифенбахією в домашніх умовах


Як вже згадувалося вище, диффенбахія росте в дикому вигляді в Південній Америці, а саме в тропічних лісах, де дуже тепло і волого. У зв'язку з цим дані рослини дуже світло - і теплолюбні. І вони дуже погано переносять протяги.

Освітленість


Чудово себе почуває на світлому вікні, але при цьому варто врахувати, що дифенбахія не любить прямі промені сонця. Якщо відкритий балкон розташований на південній стороні, то туди ставити на літо це рослина не слід.

У тому разі, коли йому не буде діставати світла, його стебло витягнеться в найкоротші терміни і стане дуже ламким і дуже тонким, і лише на верхівці будуть красуватися кілька аркушів.

Як поливати


Коли рослина починає активно рости, то його слід поливати рясно. Проте в зимовий час полив потрібно значно скоротити. Не слід допускати перезволоження грунту. Полив проводять тільки після того, як грунт просохне не менше ніж на пару сантиметрів вглиб. Для перевірки можна скористатися специзмерителем вологості ґрунту або перевірити за допомогою пальця.

Якою повинна бути вологість

Вологість у кімнаті, де знаходиться це рослина, повинна бути досить високою. Справа все в тому, що на батьківщині диффенбахии завжди підвищена вологість повітря. У зв'язку з цим слід обприскувати листя, як можна частіше простою чистою водою, а особливо це стосується зими, коли повітря сильно висушується обігрівальними приладами і батареями. Ознака того, що вологість повітря нижче, ніж це необхідно ― сухі краї листя.

Температура в приміщенні


У приміщенні повинно бути не менше 17 градусів. При цьому слід запам'ятати, що в осінньо-зимовий період, коли на вулиці стає холодно, відкривати кватирки ні в якому разі не можна.

Грунт


Для того щоб рослина добре росло і розвивалось, його необхідно садити в правильну грунт. Для цього вам буде потрібно зробити таку земляну суміш: дернова земля + пісок + торф'яна земля + листова земля, їх беруть в пропорції 4:1:1:1. Не забудьте про дренаж. Також цілком можливо додавання в грунт цегляної крихти або деревного вугілля.

Особливості підживлення

Коли диффенбахія починає активно рости, її слід підгодовувати досить часто, а точніше раз у 14 днів. Для цього чудово підходить комплексне добриво. Також ця рослина вкрай позитивно реагує на підживлення азотосодержащей органікою.

Розмноження


Найчастіше розмноження цієї надзвичайно красивої рослини виробляють верхівковими стебловими живцями. Для вкорінення можна використовувати пісок, воду або суміш 1 частини торфу і 1 частини піску. Вам знадобиться Корневін. У нього слід обмокнуть нижню частину живця перед укоріненням. Верхівку ж бажано накрити скляною прозорою банкою або плівкою. Для черешка слід вибрати таке місце, де досить світло і тепло, але при цьому варто врахувати, щоб прямі промені сонця не потрапляли на листя. Грунт повинен бути постійно злегка зволожена (не мокра). 1 раз в 7 днів при поливі у воду слід класти препарат, що сприяє швидкому укоріненню, приміром, Циркон, Екогель, Корневін, Гетероауксин, Корнерост. В результаті коріння з'являться набагато швидше. Для прискорення вкорінення необхідно, як можна частіше обприскувати держак, і треба стежити за тим, щоб температура субстрату була не менш 21-23 градусів. Вкрай не бажано ставити рослину на холодне підвіконня.

У тому випадку, коли держак вкорінюється у воді, та його корінці завдовжки вже досягають не менше 3 сантиметрів ― сміливо садіть рослину в грунт. Якщо ж замість води використовується пісок, то живці слід підгодувати мінеральним добривом, а точніше, слабеньким розчином з нього (цілком буде достатньо четвертої частини від призначеної дози). Пересадку слід проводити тільки після того, як корінці розростуться дуже добре. Пересаджувати потрібно акуратно разом з грудкою субстрату, щоб не порушити цілісність кореневої системи.

Такой диффенбахія досить добре розмножується і шматочками стебла. Для цього його слід розрізати на живці, довжина яких приблизно дорівнює 10-20 сантиметрів і на них має бути 3-4 междоузлья. Перед посадкою їх слід підсушити протягом 24-48 годин. Не забудьте зрізи посипати деревним вугіллям або сіркою. Потім їх треба покласти в субстрат (вони повинні знаходитися в горизонтальному положенні) і злегка втиснути їх у землю так, щоб вона закривала живці на ½ частину.


На швидкий результат розраховувати не варто. Утворення коренів, а тим більше пагонів відбувається вкрай повільно, і це може зайняти від декількох тижнів до 6 місяців. У тому випадку, коли пагони не з'являються дуже довго, але при цьому сам живець не гниє, його слід і далі помірно поливати. Справа в тому, що процес вкорінення вже почався. Через якийсь час ви побачите, що близько грунту з'явилася нирка. А з неї вже почне рости листок, і в цей час важливо до основи пагона насипати зовсім небагато грунту. Після того як рослина стане значно міцніше, слід провести пересадку. Однак не забувайте, що старий стовбур при цьому видаляти ні в якому разі не можна, а то почнеться гниття рослини. Стару дифенбахію, у якого обрізали і верхівку, і стовбур, викидати не варто. Якщо на пеньку ви залишите хоча б 3 міжвузля, то зовсім скоро почнуть рости нові пагони з листочками.

Також розмножити рослину можна і за допомогою насіння. Але щоб їх отримати, потрібно провести запилення квітів вручну. На качані рослини знаходяться як чоловічі квіти (у верхній частині), так і жіночі (в самій нижній частині). Квіти жіночі весь час прикриті нижньою частиною покривала. Вам буде потрібно акуратно надрізати покривало (розріз повинен бути поздовжнім), пензликом взяти пилок з цього ж суцвіття і обережно ввести її в квітку. Потім за допомогою звичайного скотчу заклейте надріз.


Триває цвітіння кілька діб. Потім квітка в'яне, але не відпадає ще дуже тривалий час. Якщо ви все зробили правильно, і квітка запилилася, то на його місці повинні будуть утворюватися ягоди оранжевого або червоного забарвлення, але тільки треба пам'ятати, що вони отруйні. Плід дозріє приблизно через півроку. Це можна зрозуміти, коли у нього зморщаться оболонки. Після витягування насіння, їх слід одразу ж сіяти, а в якості субстрату краще всього використовувати рубаний мох сфагнум.


Особливості пересадки


Пересадку проводять у весняні місяці і тільки якщо це необхідно. Заздалегідь готують суміш з піску, торфу, листової землі і перегною. А можна взяти грунт універсальну для плодово-листяних рослин. Візьміть горщик побільше попереднього, а стебло під час пересаджування заглубите. Це сприятиме зростанню нових коренів.

Виймати земляний ком зі старого горщика слід обережно. Ретельно огляньте корінці. Якщо вони абсолютно здорові, то їх разом зі старою грунтом можна помістити в горщик. Не забудьте про дренажний шар. Для цього насипте на дно трохи керамзиту. Потім треба буде, всипати невелику кількість свіжої грунту, і досипати її з боків рослини, трохи ущільнюючи. При цьому варто врахувати, що ґрунт під час пересадки повинна бути зволожена (не мокра). Дуже часто коріння, отримали пошкодження, загнивають. Додайте у воду при поливі препарат, що поліпшує укорінення, на ваш вибір (Корнерост, Гетероауксин, Корневін, Циркон).


У тому випадку якщо є загнили корінці, то їх слід під час пересадки акуратно видалити, попередньо струсивши грунт. Зрізи посипте порошком, зробленим з активованого вугілля. Можна дочекатися, поки вони підсохнуть. Після цього рослину можна садити в новий горщик.


Шкідники

На диффенбахии може з'явитися павутинний кліщ (мається павутина на стеблах і листках), ложнощитовки або щитівка (поява бляшок коричневого відтінку з липкими виділеннями), а ще борошнистий кліщ (з'являється ватообразний пушок білого кольору).

Розведіть актеллик, взявши на літр води 1-2 грама кошти, і обробіть ним рослину. Також підійде мильний розчин і тепле обмивання.

Хвороби

Дуже поширене серед диффенбахій таке захворювання, як гниль. І виникає воно з-за рясного поливу. У тому випадку, коли рослина починає в'янути, відбувається опадання листя, а грунт не просихає навіть при досить частому поливі ― це привід перевірити кореневу систему на наявність гнилі. З ушкоджених корінців видаліть землю, а потім гниль. Зрізи посипте порошком з активованого вугілля (корицею або марганцевим калієм).

Новий грунт пролийте невеликою кількістю слабенького розчину марганцівки. Скоротіть кількість поливів, а виробляти їх треба тільки після того, як просохне верхній шар ґрунту на пару сантиметрів.